Onderhoudsadvies gietvloeren

Home . Onderhoudsadvies gietvloeren

Schoon- en droogloopmat

Onderhoud begint bij het buiten de deur houden van vuil. Gebruik een goede entreemat die het grove vuil afborstelt en het vocht absorbeert. Het voorkomt verdere verspreiding, bespaart extra schoonmaakwerk en zal de levensduur van de vloer verlengen.

Droge reiniging

U kunt de gietvloer gemakkelijk droog reinigen met behulp van een vlakmop van microvezel. Door de werking van de microvezelstructuur neemt u vuil en stof gemakkelijk op. De microvezel mop is verkrijgbaar in diverse maten. Stofzuigen is hierdoor in de regel niet noodzakelijk.

Vochtige reiniging

Door haar poriën dichtheid is de gietvloer goed bestand tegen vloeistoffen als thee, vruchtsappen, wijn etc. Geef het echter niet de kans in te werken en streef ernaar deze vloeistoffen direct van de gietvloer te halen. U kunt uw gietvloer eenvoudig schoonmaken met een vochtige (geen natte) microvezel vlakmop of doek. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat u telkens een schone vlakmop gebruikt. Het gebruik van een schoonmaak- of reinigingsmiddel is niet direct noodzakelijk want met schoon en koud water zijn de gietvloeren in de regel goed te reinigen. Voor het verwijderen van hardnekkige vervuiling kan ik u het product “Gietvloerreiniger” aanbevelen; een grondige en zeepvrije reiniger met een PH-waarde van 8. Iedereen die bij mij voor een gietvoer kiest krijgt een Duopack Gietvloerreiniger, bestaande uit een periodieke reiniger en een vlekkenverwijderaar.

Schoenstrepen of oudere vlekken

Streepvorming door schoenen zijn gemakkelijk te verwijderen met een vochtige microvezeldoek. Blijven ze echter langer op de gietvloer zitten dan hebben ze de neiging om in te drogen. Daardoor zijn ze moeilijker te verwijderen. Deze vlekken of andere oudere of hardnekkige vlekken kunt u eenvoudig verwijderen door de vlekkenverwijderaar van “Gietvloerreiniger” in te zetten.

Let op! Wees voorzichtig met nieuwe meubels met rubberen wielen of dopjes. Door de stoffen in deze producten laten zij gele/bruine vlekken achter op de gietvloer. Laat daarom ook nooit rubberen wissers of vloertrekkers op de gietvloer staan.

Handige tips

 • Voorzie stoelen en tafels altijd van schone viltjes.
 • Verschuif geen zware voorwerpen over de vloer.
 • Voorkom zand op de vloer, het werkt net als schuurpapier.
 • Gebruik geen schuurspons of schuurmiddel.
 • Verwijder grove vervuiling zo lokaal mogelijk.

Beperkingen

Vlekken door tannines, antioxidanten, plasticizers en bepaalde hout- en rubbersoorten bevatten migreerbare producten die onder gewichtsdruk vlekken kunnen veroorzaken. Deze vlekvorming wordt verder nog bevorderd door verhoogde vochtigheid en verhoogde temperatuur. Deze vlekken zijn helaas niet meer te verwijderen en zullen verdonkeren onder UV belasting. Voorbeelden van producten welke tannines bevatten:

 • Hennep matten en schoenzolen
 • Kokosmatten
 • Wollen tapijten
 • Jute, o.a. onderzijde van sommige tapijten
 • O.a. eikenhout en diverse tropische houtsoorten
 • Koffie
 • Rode wijn

Ons advies: scherm rubberen en houten voorwerpen af van de vloer door het aanbrengen van vilten bescherming. Voorzie de onderkant van vloerkleden en matten van een ondertapijt die tannine vrij is.

Download hier het Onderhoudsadvies gietvloeren als PDF.